Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλοι Φωτογραφοι : MAN RAY (1890-1976)



Μan Ray: «Δεν φωτογραφίζω τη φύση, αλλά τα οράματά μου...»




Ο Man Ray γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια το 1890, από Ρώσο-εβραίους γονείς και το πραγματικό του όνομα ήταν Emmanuel Rudnitzky. Σε ηλικία επτά ετών μετακομίζει στο Brooklin, τέσσερα χρονια αργότερα αντιμετωπίζοντας προβλήματα στο γυμνάσιο λόγο τις καταγωγής του αλλάζει το όνομα του σε MAN RAY με το οποιο έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Το 1910 αρνείται υποτροφία για σπουδές στην αρχιτεκτονική και ξεκινάει μαθήματα ζωγραφικής.
Το 1914 γνωρίζεται με τον  Marcel Ducham με τον 
οποίο οργανώνουν την διάδοση του ντανταϊστικού κινήματος στην Αμερική.Ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη.Αυτή η έκθεση ήταν το "εύνασμα" για να ασχοληθεί με την φωτογραφία καθώς φωτογραφίζει ο ίδιος τα έργα του, ο Man Ray "μαγεύεται" από την φωτογραφία και από δω και πέρα αποτελεί το κύριο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης του.
Το 1921 είναι μια σημαντική χρονια για τον ίδιο, μετακομίζει στο Παρίσι δεχόμενος την πρόταση του Marcel Duchamp, εκεί γνωρίζει μεγάλες προσωπικότητες του Ευρωπαικο εικαστικού και πνευματικού κύκλου ( Jean Cocteau,  Eric Satie ,Pablo 
Picasso, Ernest Hemingway, Salvador Dali).
Στα αμέσως επόμενα χρονια γίνεται γνωστός και φωτογραφίζει πορτραίτα διασημων της εποχής (Μπρετόν,Ελιοτ, Ερνστ, Ματίς και Χεμινγκγουέι) , Παράλληλα διαφορφωνει το προσωπικό του ύφος το γνωστό ως rayographies το οποιο είναι μια τεχνική τοποθετώντας αντικείμενα σε φωτοευαίσθητες επιφάνειες.
 Στο Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο λίγο πριν την κατάληψη του Παρισιού από το τις Γερμανικές δυνάμεις φεύγει  για την Αμερική, εκεί θα μείνει για τα επόμενα χρονια ως φωτογράφος μόδας στο hollywood. Επιστρέφει στο Αγαπημένο του παρίσι μετά το πέρας του πολεμου και μένει εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του το 1976 σε ηλικία 86 ετών.


Ο Man Ray υπήρξε ένας "ανατρεπτικός" της τέχνης , όντας "αναρχικός" με την φωτογραφία και με κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Εκτος από φωτογράφος ήταν ζωγράφος, ποιητής, κινηματογραφιστής μα προπάντων ήταν ο πρωτοπόρος του αμερικανικου μοντερνισμού, "πειραματικός" καθόλη την πορεία του χάρισε "αιρετικές" και μη στιγμές στην ιστορία της τέχνης..












"Μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα και ικανοποιητικά έργα τέχνης έχουν παραχθεί όταν οι δημιουργοί τους δεν γνώριζαν τίποτα για την δημιουργία ενός έργου τέχνης, αλλά ενδιαφερόταν για την έκφραση μιας ιδέας" - Man Ray


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας