Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλοι Φωτογράφοι - SALLY MANN



Η Sally Mann, μια απ’τις πιο αμφιλεγόμενες και διάσημες Αμερικανίδες φωτογράφους, γεννήθηκε το 1951 στο Lexington της Virginia. Μοναχοκόρη σε μια οικογένεια τριών παιδιών, αποφοίτησε από το 1964 από το σχολείο του Putney και εν συνεχεία σπούδασε  φωτογραφία στο Praestegaard Film School και στο Ansel Adams Yosemite Workshop.

Όπως η ίδια έχει παραδεχτεί, το κίνητρο για να πάρει το μάθημα φωτογραφίας στο Putney, ήταν το να μείνει μόνη με το αγόρι της στο σκοτεινό θάλαμο! 

Η καριέρα της ξεκίνησε ουσιαστικά στα τέλη της δεκαετίας του ’70, με την πρώτη ατομική της έκθεση. Ακολούθησαν δυο συλλογές, το Second Sight: The Photographs of Sally Mann  το 1983 και το At Twelve: Portraits of Young Women το 1988, για να απογειωθεί τελικά το 1992 με την τρίτη και  πιο γνωστή της δουλειά έως και σήμερα, το Immediate Family.
Μια συλλογή, από 65 ασπρόμαυρες φωτογραφίες των τριών παιδιών της (όλα κάτω των δέκα ετών), κατά τη διάρκεια διακοπών, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια και έφερε τη Mann αντιμέτωπη ακόμα και με κατηγορίες για παιδική πορνογραφία .







Η ίδια γράφει  :

“Αυτές είναι οι φωτογραφίες των παιδιών μου. Κάποιες είναι υπαινικτικές, κάποιες μυθοπλαστικές και κάποιες τελείως φανταστικές. Οι περισσότερες όμως απεικονίζουν καθημερινές καταστάσεις που κάθε μητέρα έχει ζήσει. Φωτογραφίζω τα παιδιά μου όταν είναι θυμωμένα, άρρωστα, γυμνά, όταν μορφάζουν, όταν ποζάρουν.”

Μετά το Immediate Family, η Mann θα στραφεί  κυρίως στην φωτογραφία τοπίου, χρησιμοποιώντας παλιές μηχανές, φθαρμένους φακούς και ιδιαίτερες τεχνικές, δίνοντάς μας απίστευτες εικόνες. Εμφανίζει πάντα μόνη της τις φωτογραφίες της, προκειμένου να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αποτελέσματος.








Έχει εκδόσει αρκετές ακόμα συλλογές και η ζωή και το έργο της αποτέλεσαν αντικείμενο για δυο φίλμ. το Blood Ties το 1994 και το What Remains το 2006, υποψήφια για Oscar και Emmy αντίστοιχα.

Η Mann, θεωρείτε μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους της εποχής μας. Έργα της υπάρχουν στις μόνιμες συλλογές αρκετών μουσείων, μεταξύ των οποίων το Metropolitan Museum of Art, το Museum of Fine Arts της Βοστώνης και το San Francisco Museum of Modern Art.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ What Remains :  part 1 part 2  part 3

1 σχόλιο:

Συνολικές προβολές σελίδας